Suroviny na koláč do dvou kulatých forem:
2 konzervy mandarinek
2 sáčky pudinku bez vaření
2 šlehačky
4 vejce
140g polohrubé mouky
140g cukru
vanilínový cukr
strouhaná citronová kůra
Postup:Ušleháme cukry se žloutky,z bílků ušleháme tuhý sníh, po té smícháme lehce vše dohromady, přidáme citronovou kůru a na konec opatrně přimícháme mouku. Pečeme ve vymazané a vysypané formě v horkovzdušné troubě oba koláče můžeme péct najednou na 150° cca 15 minut. Než vychladnou koláče, připravíme si náplň. Z mandarinkových kompotů oddělíme cca polovinu dílků ovoce a necháme si je na ozdobu. Poté všechny suroviny (včetně kompotové šťávy) dáme do mísy a přibližně 5 minut šleháme elektrickým šlehačem, až vznikne hladký hustý krém. Krém rozdělíme na koláče, ozdobíme dílky mandarinek a popř. doplníme čokoládové, cukrářské či jiné ozdoby.
Suroviny:
35 dkg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vejce
10 dkg cukru
12 dkg másla(rozehřát)
1/4 l mlékašvestky,drobenka
Postup:
Všechny suroviny smícháme dohromady, vlijeme na hluboký plech, poklademe švestkami, posypeme drobenkou a dáme péct.
Suroviny na těsto:
1/2 kg hladké mouky
3 lžíce cukru
1 kostka droždí
2 žloutky
1 majolka(100ml)
1/4 l vlažného mléka
200 ml oleje
Suroviny na náplň:
2 kostky tvarohu
1 žloutek
1 vanilinový cukr
rozinky
Máslová koupel:
1/2 kostky másla rozehřát a přidat rum.
Postup:
Těsto zaděláme a ihned vykrajujeme čtverečky, na které dáme tvarohovou náplň a balíme. Pečeme cca 15-20 min. při teplotě 175°C.Po upečení polijeme máslem s rumem a pocukrujeme.
Suroviny:
800g polohrubé mouky
200g hladké mouky
200g másla
200g cukru
4 žloutky
1,5 kostky droždí
Náplň tradiční maková.
Postup:
Zaděláme kynuté těsto.Po vykynutí rozdělíme na stejnoměrné díly(cca 50g),naplníme náplní,zabalíme, spojenou stranou dolů, dlaní rozmáčkneme a rozstříháme na 8 dílů, ale né až ke středu a jednotlivé dílky špičkou nože otočíme o 45°. Pečeme při 175°C dozlatova.Po upečení potřeme máslem.
Suroviny:
250g hladké mouky
250g polohrubé mouky
20g droždí
70g moučkového cukru
1,2 dcl mléka
150g másla
1 žloutek
sůl
ořechová nádivka
Postup:
Zaděláme kynuté těsto, které necháme vykynout. Vyválíme těsto a rozkrájíme na čtverečky a plníme ořechovou nádivkou. Pečeme dozlatova na 170°C. Po vyndání z trouby potřeme máslem s rumem.
Suroviny:
750g polohrubé mouky
50g cukru
500ml mléka
3 žloutky
špetka soli
125g másla
sušené droždí
Náplň:
Tvaroh, cukr, žloutek, vanilinový cukr, povidla.
Zpracujeme těsto, vykrájíme čtverčky a na plníme náplněmi. Po upečení pocukrujeme.
Suroviny:
500g polohrubé mouky
1 žloutek
125g másla
775g moučkového cukru
1/4l mléka
35g droždí
špetka soli
1 lžička citronové kůry
Postup:
Z droždí, trochy cukru,mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. Přidáme k tomu vykynutý kvásek a ostatní suroviny a necháme vykynout cca 2-3 hodiny. Vykynuté těsto rozválíme přímo na vymazaném plechu do průměru cca 35 cm a vykrojíme kruh. Okraje frgálu se snažíme nechat trochu vyšší, aby nevytekla náplň. Na těsto se může dát náplň tvarohová, maková, ze sušených hrušek, nebo třeba borůvky. Na konec frgál posypeme drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo) necháme ještě chvíli dokynout a pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C, Opravdový frgál má mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Po upečení a krátkém vychladnutí se může omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.
Suroviny:
Listové těsto
2 jablka
rozinky
skořice
vanilinový cukr
Postup:
Těsto rozválíme, poskládáme ostatní suroviny a ovoce podle chuti. Po upečení dáme navrch želatinu.
Suroviny:
500g měkkého tvarohu
2 vejce
1 prášek do pečiva
80g cukru
1 vanilinový cukr
180g hrubé mouky
šťáva a kůra z 1/2 citronuovoce dle chuti.
Postup:
Na klasické kynuté těsto dáme smíchané suroviny,poklademe ovocem dle chuti a posypeme drobenkou, poté upečeme.