Recepty ze soutěže v pečení.(Adventní zastavení-2014)


Piškotový koláč s mandarinkovým krémem.(soutěžní vzorek č.1)

Suroviny na koláč do dvou kulatých forem:

2 konzervy mandarinek

2 sáčky pudinku bez vaření

2 šlehačky

4 vejce

140g polohrubé mouky

140g cukru

vanilínový cukr

strouhaná citronová kůra

Postup:Ušleháme cukry se žloutky,z bílků ušleháme tuhý sníh, po té smícháme lehce vše dohromady, přidáme citronovou kůru a na konec opatrně přimícháme mouku. Pečeme ve vymazané a vysypané formě v horkovzdušné troubě oba koláče můžeme péct najednou na 150° cca 15 minut. Než vychladnou koláče, připravíme si náplň. Z mandarinkových kompotů oddělíme cca polovinu dílků ovoce a necháme si je na ozdobu. Poté všechny suroviny (včetně kompotové šťávy) dáme do mísy a přibližně 5 minut šleháme elektrickým šlehačem, až vznikne hladký hustý krém. Krém rozdělíme na koláče, ozdobíme dílky mandarinek a popř. doplníme čokoládové, cukrářské či jiné ozdoby.


Švestkový koláč s drobenkou.(soutěžní vzorek č.2)

Suroviny:

35 dkg polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

1 vejce

10 dkg cukru

12 dkg másla(rozehřát)

1/4 l mlékašvestky,drobenka

Postup:

Všechny suroviny smícháme dohromady, vlijeme na hluboký plech, poklademe švestkami, posypeme drobenkou a dáme péct.

Nekynuté svatební koláče.(soutěžní vzorek č.7)

Suroviny na těsto:

1/2 kg hladké mouky

3 lžíce cukru

1 kostka droždí

2 žloutky

1 majolka(100ml)

1/4 l vlažného mléka

200 ml oleje

Suroviny na náplň:

2 kostky tvarohu

1 žloutek

1 vanilinový cukr

rozinky

Máslová koupel:

1/2 kostky másla rozehřát a přidat rum.

Postup:

Těsto zaděláme a ihned vykrajujeme čtverečky, na které dáme tvarohovou náplň a balíme. Pečeme cca 15-20 min. při teplotě 175°C.Po upečení polijeme máslem s rumem a pocukrujeme.

Makové kopretiny.(soutěžní vzorek č.8)

Suroviny:

800g polohrubé mouky

200g hladké mouky

200g másla

200g cukru

4 žloutky

1,5 kostky droždí

Náplň tradiční maková.

Postup:

Zaděláme kynuté těsto.Po vykynutí rozdělíme na stejnoměrné díly(cca 50g),naplníme náplní,zabalíme, spojenou stranou dolů, dlaní rozmáčkneme a rozstříháme na 8 dílů, ale né až ke středu a jednotlivé dílky špičkou nože otočíme o 45°. Pečeme při 175°C dozlatova.Po upečení potřeme máslem.

Ořechové koláčky.(soutěžní vzorek č.9)


Suroviny:

250g hladké mouky

250g polohrubé mouky

20g droždí

70g moučkového cukru

1,2 dcl mléka

150g másla

1 žloutek

sůl

ořechová nádivka

Postup:

Zaděláme kynuté těsto, které necháme vykynout. Vyválíme těsto a rozkrájíme na čtverečky a plníme ořechovou nádivkou. Pečeme dozlatova na 170°C. Po vyndání z trouby potřeme máslem s rumem.

Moravský koláč.(soutěžní vzorek č.10)


Suroviny:

750g polohrubé mouky

50g cukru

500ml mléka

3 žloutky

špetka soli

125g másla

sušené droždí

Náplň:

Tvaroh, cukr, žloutek, vanilinový cukr, povidla.

Zpracujeme těsto, vykrájíme čtverčky a na plníme náplněmi. Po upečení pocukrujeme.

Frgále-3 kusy(soutěžní vzorek č.11)


Suroviny:

500g polohrubé mouky

1 žloutek

125g másla

775g moučkového cukru

1/4l mléka

35g droždí

špetka soli

1 lžička citronové kůry

Postup:

Z droždí, trochy cukru,mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. Přidáme k tomu vykynutý kvásek a ostatní suroviny a necháme vykynout cca 2-3 hodiny. Vykynuté těsto rozválíme přímo na vymazaném plechu do průměru cca 35 cm a vykrojíme kruh. Okraje frgálu se snažíme nechat trochu vyšší, aby nevytekla náplň. Na těsto se může dát náplň tvarohová, maková, ze sušených hrušek, nebo třeba borůvky. Na konec frgál posypeme drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo) necháme ještě chvíli dokynout a pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C, Opravdový frgál má mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Po upečení a krátkém vychladnutí se může omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.

Koláč lístkový.(soutěžní vzorek č.12)

Suroviny:

Listové těsto

2 jablka

rozinky

skořice

vanilinový cukr

Postup:

Těsto rozválíme, poskládáme ostatní suroviny a ovoce podle chuti. Po upečení dáme navrch želatinu.

Tvarohový koláč.(soutěžní vzorek č.13)

Suroviny:

500g měkkého tvarohu

2 vejce

1 prášek do pečiva

80g cukru

1 vanilinový cukr

180g hrubé mouky

šťáva a kůra z 1/2 citronuovoce dle chuti.

Postup:

Na klasické kynuté těsto dáme smíchané suroviny,poklademe ovocem dle chuti a posypeme drobenkou, poté upečeme.

Ostatní účastnice recept nedodaly.


Copyright © Český svaz žen Rozsochatec

CzechProject spol. s r.o.

  • Předsedkyně – Lenka Hyršová
  • Rozsochatec 81, 582 72
  • e-mail: L.Hyrsova@seznam.cz
  • telefon: (+420) 721 847 912